Monday, July 12, 2010

kisah duit duit duit

salam
.
.
okey asyik mengarut saja
apa kata, kali ni kita cakap pasal something yang serius
something yang logical
something yang amat diperlukan (or at least amat aku perlukan)
.
lets talk about MONEY a.k.a DUIT
.
.
so, ini list perbelanjaan aku sebulan
.
sewa rumah : 500
bill astro : 70
bill letrik / air : 50
bill hp : 200
bill internet : 100
ansuran kereta : 500
minyak : 200
toll : 50
parking : 300
gym : 150
insurance : 200
medical : 200
TOTAL : 2, 520
.
gila tak?
maksud aku, gila tak bila kena habiskan 2500 for only basic thing
belum tolak makan minum
belum tolak buku buku dan magazines (which aku boleh habis beratus ratus rm sebulan)
belum tolak makan duit keluar tengok wayang itu ini
belum tolak makan ngan gadis, gadis gadis dan gadis (the same gadis actually, ahaks..)
belum tolak baju zara, seluar topman, jam tangan diesel
.
so, tugas korang minggu ini ialah
sila nasihatkan aku
macamana aku nak buat saving?
nak simpan duit?
nak jadi manusia normal yang tak boros?
.
tolong suggest kat aku camna nak cut budget aku
yang aku rasa kalau tak control
sure sebulan boleh habis 5, 6 ribu
.
.
adakah aku shopaholic?
tolong!!!!!!!!

9 comments:

  1. semakin besar gaji semakin banyaklah belanja :P

    ReplyDelete
  2. faryn : masalahnya gaji tak besar!! huhuhu.. cepat suggest kan untuk aku, cara nak cut cost!!

    ReplyDelete
  3. meh sini aku jadi finance controller ko...
    hahahahaaha... ;)

    ReplyDelete
  4. bukan shoppaholic.. tapi, high maintenance jer.. haha...

    ReplyDelete
  5. yg enset tuh takleh pakai post paid kah???
    mcm celcom ada yg pakej 50 inggit pastu call unlimited..then pastu parking keta gila bapak mahal..assume ko dah kerja kat kl la kan..so nek lrt sudah...hohohoh...pastu asal ada allocation for medical? beli apakah?? tetiap bulan??sakit apakah?? pastu gym plak..gi jogging kat kawasan perumahan jerk..takyah nak gi gym gym..pastu..ok tuh jerla kot..aja2 fighting!!

    ReplyDelete
  6. faryn : nak jadi finance controller? nak kena bayar upah lagi... huhuhu, takda bajet..

    miss d : oit, tu dah kira low maintenance dah tu.. :)

    francisco moreno : wah, sedapnya nama ko. celcom postpaid 50 tu bukan unlimited lah bro. aku baru je check kat internet tadi. after abes 50, dia charge gak. yup, setuju, parking memang giler bapak mahal, sebab office bebetol tengah tengah kl - area sana parking rm10 per day. LRT the best choice kut, maybe bleh di pertimbangkan. medical tu wajib, hehehe, tak sakit tapi itu untuk 'kehenseman' masa depan, hehe.. gym tu penting gak sbenarnya, sebab nak maintain body - tapi rasa macam kena korbankan demi saving.. oh, thanks mr francisco di atas bantuan anda, you ROCKS..

    ReplyDelete
  7. Francisco_ Moreno_ Mmg_ Nama_Yg_Sedap_Sehingga_Menjilat_JariJuly 14, 2010 at 6:57 AM

    ehhh camtuh erk..abih yg kapel kapel selalu guna tuh pakej apa erk..1+3 ker apa tah....hahah aku pun tak sure sebab aku guna maxis..pakai topup jerk plak tuh..30 inggit leh laa tahan sebulan..sori termenyebarkan ajaran sesat kat ko plak..T_T

    nway..yg medic tuh..bukan insurans dah cover ker..ish asal aku tak tau gak ni..ouh dem..adakah masa depan aku berkemungkinan menjadi hodoh..-_-"..aku allocate duit tuk insurans jek...aih..

    ReplyDelete
  8. hahaha..tak de maknanya nak saving..

    ReplyDelete
  9. Blurp...Blurp...Blurp...
    Salam.
    Terjun2 blog.
    Gua rasa ada btol jgk psl LRT n Gym tu.
    Xyah g gym dkt rmh pn leh bt pew.

    ReplyDelete